Door: Carla van der Hulst

In het voorjaar van 1988 is schaakclub De Sjofar/De Horst opgericht.

We waren daarvoor al geruime tijd bezig om het van de grond te krijgen. Aanleiding daartoe was dat ons team van De Sjofar bij de halve finales van de Oostelijke Schaakbond uitgeloot werd. Als de teamleden iets beter hadden kunnen schaken, waren ze op voldoende punten doorgegaan.

De familie Smit (Jeroen, Erik en Gert-Jan) en Bob van der Hulst konden al goed schaken. De kinderen op school gaven zich massaal op en er kwam ook veel hulp van ouders. Het maximum aantal kinderen is 120 geweest met daarbij 25 tot 30 hulpouders.

Meneer Bruins (in het bestuur van de VSBO) heeft ons vanaf het begin geholpen om de schaakclub op poten te krijgen. Hij was erg trots op onze school, de grootste schaakschool van Nederland. Uit zijn handen mochten we ook een buitenschaakspel ontvangen.

We hebben jaren veel successen geboekt en veel bekers gewonnen. Ook hebben we verschillende malen de Nederlandse Kampioenschappen Schoolschaken bereikt. De schaakclub bestaat inmiddels al vele jaren en met hulp van veel ouders blijft hij hopelijk nog lang bestaan.